Ready — Riftbound Rules

Readying is an action that marks a non-spell Game Object on the board as available for action. To mark it, rotate the card 90 degrees opposite of Exhausting, so that it is vertically oriented in front of you.

Section 416 — 8 rules

416.1.
Readying is an action that marks a non-spell Game Object on the board as available for action.
416.1.a.
To mark it, rotate the card 90 degrees opposite of Exhausting, so that it is vertically oriented in front of you.
416.1.b.
A Unit that is already Ready cannot be Readied again.
416.1.c.
If a Unit is instructed to be Readied while it is already Ready, nothing additional happens.
416.2.
"Ready" is a state for Game Objects on the board that other game effects and rules can reference.
416.3.
This is a Limited Action.
416.3.a.
A player Readies all non-spell Game Objects they Control during the Awakening Phase on their turn.
416.3.b.
Players may also Ready Game Objects on the board when effects or spells instruct them to do so.

Related FAQ (5)

If I play Darius, Trifarian as my second card in a turn, does he ready and gain 2 Might?

Yes, this works. Triggers like this are evaluated immediately after the event that takes place, at which point Darius is on the board.

If I play Darius as my third card, does he ready and gain 2 Might?

What if I play another card after him? No. If Darius isn't present immediately after you play your second card, he won't trigger that turn.

What happens if I play Atakhan from my deck with Rek'Sai, Breacher on the board? Can I pay the Accelerate cost and kill Rek'Sai for the Atakhan additional cost? Will it enter ready?

Yes, Atakhan enters ready. Accelerate creates a delayed replacement effect that causes Atakhan to enter ready. Although he lacks the Accelerate keyword when he resolves, he still has the delayed replacement effect that Accelerate generates.

So how does Neeko, Blending In actually work? When do I choose the legends, do I get three legends per Neeko in my deck, can I add multiple of the same legend to the Legend Zone, do the legends enter ready, and do I need to reveal them to my opponent?

You choose the legends while building your deck. At competitive Organized Play levels you register them as part of your decklist, and you can store them with your sideboard. If your Main Deck or sideboard has one or more copies of Neeko, Blending In, you choose the legends once, all different from each other and from your Champion Legend, and every Neeko in the deck shares them. When Neeko's play effect resolves, its controller adds one of them to their Legend Zone, alongside their Champion Legend, for as long as Neeko is on the board; if Neeko leaves the board, that legend stops existing. Until then the chosen legends aren't in any zone of the game. You can't add a legend that's already on the board, so you have at most one copy of each chosen legend, and a fourth Neeko would add nothing. The legends enter ready, and you don't reveal them until they're added. They aren't tokens: they're legend cards and work like any other legend, so "ready a friendly legend" can target them, and an effect that readies "your legend" can pick any legend you control as it resolves, without targeting (rules 103.1, 440.2.a, 440.3.b, 440.3.c, and 355.10.g).

If I control a battlefield and my legend is Riven, The Exile, can I play Baron Nashor without a Baron Pit on the board and have him enter ready?

Yes. Riven, The Exile applies a replacement effect to units you play to a battlefield you control, which you pick as the play location in step 2 of finalization: they enter ready. When Baron Nashor enters in this case, two replacement effects apply to the event: entering ready, and entering at the Baron Pit. In either order, he enters ready at the Baron Pit (rule 355.2).